Yük Konteyner
Yük Konteyneri Özellikleri
Kuru Yük Konteyneri Nedir?
Yük konteyneri, ulusal ve uluslararası yük taşımacılığında kullanılan kapalı, yalıtımlı ve güvenli bir kabindir. Dikdörtgen şekline çelikten bir kutuyu andırır. Amacı, içine koyulan yükü güvenli bir şekilde varış noktasına ulaştırmaktır. Küresel yük konteyner filosunun% 90’ı, hem standart hem de özel boyutlarda “kuru yük” ve “genel amaçlı” konteyner çeşitlerinden oluşur. Bu konteynerlerin boyutları, 8 ila 56 feet (2.4 ila 17.1 m) arasında değişir. Ancak 2012 yılındaki bir istatiksel çalışma, dünyadaki yük konteyneri çeşitlerinin yaklaşık% 80’inin 40lık konteyner adıyla bilinen 40 foot uzunluğundaki konteynerlerden oluştuğunu göstermektedir. Bu durum 40 foot konteynerlerin daha yüksek saklama/depolama kapasitesi sahibi olmasından kaynaklanmaktadır. Yani, bir seferde daha fazla yük taşınabilmektedir.
Yük Konteyneri Ölçüleri
Yük konteyneri ölçüleri, 20lik konteynerler için 2.9 m yükseklik – 6 metre uzunluk şeklindedir. 40lık konteynerler ise, aynı yüksekliğe ve fakat 12 metre uzunluğa sahiptir. 2.94 metre yüksekliğinde olan ve “HICUBE” olarak adlandırılan konteynerler, son yıllarda çok yaygınlaşmıştır. Nitekim 2013 yılından bu yana, HC konteyner çeşitleri dünya deniz konteyneri filosunun neredeyse% 50’sini temsil etmektedir. Dünyadaki yük konteyneri çeşitlerinin yaklaşık% 90’ı, 20 fit (6.1 m) veya 40 fit (12.2 m) uzunluğundadır. Yük konteynerleri ayrıca kabini yukarıdan, aşağıdan veya yandan tutmaya olanak tanımak için sekiz köşenin her birinde büküm kilitleri için açıklıklara sahip bölmelere sahiptir. Bu nedenle, on üniteye kadar istiflenmeleri mümkündür. Ayrıca bakınız: ISO Yük Konteyneri
Yük Konteyneri Kapasitesi
Yük konteyneri kapasitesi, yukarıda da belirttiğimiz gibi çoğunlukla yirmi ayak (20 foot) birim cinsinden ifade edilir. Yirmi ayak birim, standart 20 fit (6.1 m) uzunluğuna tekabül eder. Bu, kabinin yüksekliğinin dikkate alınmadığı yaklaşık bir hesaptır. Uzunluk da dikkate alınarak hesaplama yapıldığında, bir konteynerin taşıyabileceği yük, metreküp cinsinden ortaya çıkar. Bu bağlamda, çeşitli yük konteyneri kapasitesi değerleri aşağıda gösterilmiştir:
20lik Konteyner Yük Taşıma Kapasitesi : 33 metreküp (28.430 kg)
40lık Konteyner Yük Taşıma Kapasitesi : 68 metreküp (28.750 kg)
Flatrack ve High Cube konteyner çeşitlerinde ise, bu değerler elbette değişiklik göstermektedir.
Yük Konteyneri Sözleşmeleri
Yük konteynerleri için ilk Uluslararası Sözleşme, Hükümetler Arası Deniz İstişare Kuruluşu tarafından 1972’de imzalanmış ve konteynerlerin güvenli bir şekilde taşınması ile ilgili olarak düzenlenmiştir. Uluslararası olarak seyahat eden her yük konteyneri, CSC Güvenlik Onay Plakası ile donatılmalıdır. Bu plaka, bizim konteyner kodları dediğimiz şeydir. Kodlar, konteyner yaşı, kayıt numarası, ebatlar ve ağırlıkları ile gücü ve maksimum istifleme kapasitesi dâhil bir konteyner hakkında önemli bilgiler içerir.
Günümüzde, yük konteynerleri gerek ulusal, gerekse de uluslararası ticaretin çok önemli bir parçasıdır. Hâlihazırda, tüm dünyada 20 milyon adetten fazla yük konteynerinin dolaşımda olduğu tahmin edilmektedir. Aslında bu sayı çok daha fazladır. Zira nakliye sektöründen çekilen konteynerler, yük konteyner evi gibi değişik kullanım amaçlarına hizmet etmektedir. Dayanıklı, yalıtımlı ve uzun ömürlü üniteler olan yük konteyneri çeşitleri, mobil ofisten yemekhaneye, cafe/büfeden güvenlik kabinlerine kadar pek çok değişik amaç doğrultusunda kullanılmak için modifiye edilebilir. Nitekim bu denli yaygın şekilde kullanılmasının nedenlerinden biri de budur. Konteyner üreten firmalar, yeni ve modern üretim metotları ile yeni tip konteynerler imal etmeye çalışmakta ve sektörü daha da zengin bir hale getirmektedir. Sandwich panel konteynerler, bunun güzel bir örneğidir. Hafif ancak dayanıklı bir malzeme olan sandwich panel çeşitleri, binalardan sonra artık konteynerler üzerinde de kullanılmaktadır.
Etiketler: Yük konteyneri, kiralık yük konteyneri, sıfır yük konteyneri, yük konteyner kiralama, iso yük konteyneri.